Προβλέψεις για την τιμή του χρυσού


Αν και θα θέλαμε πολύ να είμαστε σε θέση να το κάνουμε, δυστυχώς δεν μπορούμε να διαβάσουμε το μέλλον. Για να το αντισταθμίσουμε, συγκεντρώσαμε τις απόψεις ειδικών του κλάδου και δημοσιογράφων για να σας δώσουμε τις προβλέψεις τους για την τιμή του χρυσού για το επόμενο έτος...


2024 Προβλέψεις για την τιμή του χρυσού:

Η πρόβλεψη της τιμής του χρυσού για το 2024 δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή του 2023, αλλά έρχεται σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να κατευθύνεται προς μια νέα ύφεση. Οι δυσκολίες των επιχειρήσεων και των τραπεζών αντανακλούν την κρίση του κόστους διαβίωσης που αντιμετωπίζουν πολλοί σε όλο τον κόσμο, καθώς οι υψηλοί συντελεστές πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων συνεχίζουν να κυριαρχούν στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον. Επομένως, δεν είναι περίεργο ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την κίνηση της τιμής του χρυσού το 2024, αν και οι προβλέψεις διαφέρουν σχετικά με την κατεύθυνση και την σοβαρότητα αυτών των κινήσεων. Παρακάτω, συζητάμε τους κύριους παράγοντες που κινούν τυχόν κινήσεις της τιμής του χρυσού και την τρέχουσα πρόβλεψη για την τιμή του χρυσού το 2024.Η τιμή του χρυσού το 2024 θα επηρεαστεί κυρίως από τους ίδιους παράγοντες με το 2023, αν και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πολύ διαφορετική θέση καθώς μπαίνουμε στο επόμενο έτος. Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια, η ισχύς του δολαρίου και τα γεωπολιτικά ζητήματα παραμένουν στην κορυφή της λίστας των θεμάτων που πρέπει να παρακολουθούν οι επενδυτές. Καθένα από αυτά έχει τη δυνατότητα να κινήσει την τιμή του χρυσού το 2024, και ο συνδυασμός των ανωτέρω θεμάτων θα μπορούσε να έχει μια πολύ σημαντική επίδραση ανοδικά ή καθοδικά.

Αναμένεται ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα κορυφωθούν το 2023, και ο τρόπος που θα δράσει η Ομοσπονδία το 2024 θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την τιμή του χρυσού το 2024. Εάν τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω αντιξοότητες για τον χρυσό και να ρίξει την τιμή προς τα κάτω. Αν τα επιτόκια κορυφωθούν, αλλά παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο μέρος του 2024, τότε αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει την τρέχουσα τιμή του χρυσού. Εάν η Ομοσπονδία αναγκαστεί να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων, τότε αυτό θα μπορούσε να ρίξει το δολάριο και να ανεβάσει τον χρυσό.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ένας σημαντικός παράγοντας για τα αμερικανικά επιτόκια, και επομένως για τις τιμές του χρυσού, θα είναι το ενδεχόμενο ύφεσης και άλλων μορφών οικονομικής ύφεσης. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή ορισμένες προσδοκίες της αγοράς για μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη το 2024, αλλά δεν είναι σαφές πόσο σοβαρή θα μπορούσε να είναι αυτή. Όσο χειρότερη είναι η οικονομική αστάθεια, τόσο περισσότερο οι επενδυτές θα στραφούν σε ασφαλή λιμάνια, όπως είναι ο χρυσός, ο οποίος είναι ένα πολύ ρευστό αγαθό. Αυτό θα συνδυαστεί με την ανάγκη της Ομοσπονδία να στηρίξει την οικονομία με χαμηλότερα επιτόκια και θα μπορούσε εύκολα να ανεβάσει τον χρυσό σε νέα ρεκόρ.

Η Ρωσία, η Κίνα και ένα δυνητικό BRICS νόμισμα υποστηριζόμενο από χρυσό είναι μερικά από τα μεγαλύτερα γεωπολιτικά γεγονότα που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην τιμή του χρυσού το 2024, αλλά παραμένουν πολύ αβέβαια αυτή τη στιγμή το 2023.

Με εξαίρεση την Τουρκία, η αγορά από την κεντρική τράπεζα παραμένει θετική το 2023, και αν αυτή η τάση συνεχιστεί το 2024, αυτό θα βοηθήσει επίσης να υποστηριχθούν οι τιμές του χρυσού το 2024.

Οι προβλέψεις για τον χρυσό το 2024 δείχνουν παρόμοιες τιμές με το 2023, αν και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο χρυσός θα ενισχυθεί σε νέο υψηλό ρεκόρ. Από τις επτά προβλέψεις για την τιμή του χρυσού από διάφορους αναλυτές και ειδικούς της αγοράς, η μέση προβλεπόμενη τιμή χρυσού για το 2024 είναι περίπου 2.050 δολάρια η ουγγιά.


2023 Προβλέψεις για την τιμή του χρυσού:

Η πρόβλεψη της τιμής του χρυσού για το 2023 έχει πολλαπλούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη και παρακάτω θα τους αναλύσουμε λεπτομερέστερα. Φυσικά, θα ενημερώσουμε αυτή την πρόβλεψη σε περίπτωση που κάποιο σημαντικό γεγονός οδηγήσει σε αναθεωρήσεις των προβλέψεων για το 2023.

2023 Gold Price Drivers


Η τιμή του χρυσού το 2023 θα έχει μερικούς μεγάλους παράγοντες που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές: την ισχύ του Αμερικάνικου δολαρίου, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, και τις γεωπολιτικές ανησυχίες. Ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα γεγονότα θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και να συνδυάζονται το 2023 θα έχει αντίκτυπο στην τιμή του χρυσού.

Η ισχύς του Αμερικάνικου δολαρίου και ο αντίκτυπός του σε άλλα νομίσματα αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για τον χρυσό ήδη το 2022 και αυτό θα συνεχιστεί και το 2023. Εάν το δολάριο αποδυναμωθεί λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας, τότε ο χρυσός θα πρέπει να δει μια υψηλότερη τιμή του δολαρίου.

Για τους επενδυτές εκτός των ΗΠΑ, ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η μεταβλητότητα των νομισμάτων θα αντιστραφεί. Εάν το δολάριο παραμείνει ισχυρό και τα άλλα νομίσματα αδύναμα, αυτό θα ενισχύσει την τιμή του χρυσού στο εσωτερικό της χώρας. Εάν το δολάριο πέσει, αυτό θα ενισχύσει άλλα νομίσματα και θα οδηγήσει σε χαμηλότερη τιμή του χρυσού.

Σε αυτό θα συμβάλουν ο πληθωρισμός και τα επιτόκια. Εάν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί, οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στις εν λόγω οικονομίες και στα εθνικά τους νομίσματα.

Τέλος, η γεωπολιτική θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τους επενδυτές. Η εισβολή στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος συγκλόνισε τον κόσμο και είχε τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, καθώς τα ρωσικά προϊόντα τέθηκαν υπό κυρώσεις. Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος, και αν συμβούν παρόμοια γεγονότα μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας, τότε ο χρυσός αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω κέρδη.

Οι περισσότερες προβλέψεις για την τιμή του χρυσού το 2023 υποδηλώνουν κάποια αρχική αδυναμία για τον χρυσό σε δολάρια, καθώς το δολάριο παραμένει ισχυρό, αλλά θα μπορούσε να δει κάποια εξασθένηση του δολαρίου προς το δεύτερο μισό του έτους, βοηθώντας να ωθήσει τον χρυσό ξανά προς τα πάνω.

linkedin