Υπάρχει ΦΠΑ τόσο στον χρυσό όσο και στο ασήμι;


.

Οι περισσότερες επενδύσεις στην Μεγάλη Βρετανία υπόκεινται στο ΦΠΑ, ο οποίος απο το 2011 έχει καθοριστεί σε ποσοστό 20%. Την εξαίρεση αυτού του κανόνα αποτελεί ο επενδυτικός χρυσός ο οποίος δεν χρεώνεται ΦΠΑ τόσο στην Μεγάλη Βρετανία όσο και στην Ευρωπαική Ένωση. Αυτό σημαίνει οτι όλες οι μπάρες και τα νομίσματα χρυσού δεν έχουν πρόσθετη χρέωση ΦΠΑ. Αυτός ο νόμος ισχύει συγκεκριμένα για την Μεγάλη Βρετανία οπότε δεν θα αλλάξει όταν ολοκληρωθεί το Brexit.

Ίσως επειδή ο επενδυτικός χρυσός απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη από κάποιους επενδυτές ότι και άλλα πολύτιμα μέταλλα όπως το ασήμι, η πλατίνα ή το παλλάδιο δεν υπόκεινται στον ΦΠΑ. Αυτή η σελίδα θα εξηγήσει του λόγους για τους οποίους ο επενδυτικός χρυσός δεν συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ ενώ το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο χρεώνονται με ΦΠΑ.


Γιατί να πληρώνω ΦΠΑ στο ασήμι;

Οι αγορές σε ασήμι αντιμετωπίζονται όπως οι αγορές σε κάθε άλλο προϊόν. Εάν πάτε σε ένα τοπικό κατάστημα με ηλεκτρικά είδη και αγοράσετε μία καινούργια τηλεόραση, τότε θα πληρώσετε ΦΠΑ. Μπορεί να μην το σκεφτείτε όταν κάνετε την αγορά αλλά το ΦΠΑ συμπεριλαμβάνεται στην τιμή που θα πληρώσετε. Γι’αυτό το λόγο οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι επενδύσεις σε ασήμι είναι πολύ διαφορετικές από τις επενδύσεις σε χρυσό καθώς το ασήμι είναι πολύ πιο κερδοσκοπικό.


Είναι το ασήμι μία καλή επένδυση;

Στο BullionByPost, συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να βλέπουν τις επενδύσεις σε ασήμι ως πιο μακροπρόθεσμες, κερδοσκοπικές επενδύσεις καθώς το ασήμι φορολογείται, επομένως οι επενδυτές πρέπει να κρατήσουν το ασήμι μέχρι η τιμή του να αυξηθεί τόσο ώστε να καλύψουν τουλάχιστον τον ΦΠΑ που πλήρωσαν. Μόνο με τέτοιες αυξήσεις στην τιμή θα μπορέσουν να είναι κερδοφόρες οι επενδύσεις σε ασήμι. Η πληρωμή του ΦΠΑ στο ασήμι είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι επενδυτές προτιμούν να αγοράζουν χρυσό καθώς μπορούν να επωφεληθούν γρηγορότερα από αυξήσεις στην τιμή του. Παρόλα αυτά η πρόσφατη ιστορία έχει δείξε ότι το ασήμι είναι μία αρκετά κερδοφόρα επένδυση.

Όταν επιθυμείτε να αγοράσετε ασήμι, αξίζει να λάβετε υπόψη ότι η τιμή του χρυσού είναι πιο ευμετάβλητη σε σχέση με την τιμή στο ασήμι. Η τιμή στο ασήμι αυξήθηκε κατά 248% μέσα σε πέντε χρόνια μεταξύ του Σεπτέμβριου του 2006 και του 2011. Ο ρυθμός αύξησης της τιμής στο ασήμι ήταν ακόμα μεγαλύτερος τον Απρίλιο του 2011 όταν η τιμή έφτασε τα €29 ανά ουγγιά, αλλά από τότε έχει σταθεροποιηθεί. Αυτές οι στατιστικές δείχνουν ότι αν πιστεύετε ότι η τιμή για το ασήμι θα συνεχίσει να είναι ευμετάβλητη τότε η αρχική πληρωμή του ΦΠΑ μπορεί να ανακτηθεί γρήγορα. Στην πραγματικότητα, παρότι η τιμή για το χρυσό φτάνει νέα υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, ο ρυθμός αύξησης της τιμής για το ασήμι είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό αύξησης της τιμής για το χρυσό. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το ασήμι θεωρείται μία λιγότερο ασφαλής επένδυση σε σχέση με το χρυσό, είναι δυνατό να ανακτήσετε γρηγορότερα τα χρήματα της αρχικής επένδυσης σας σε ασήμι από ότι σε χρυσό.


Είμαι εγγεγραμένος στα μητρώα ΦΠΑ

Εάν είστε εγγεγραμμένος στα μητρώα ΦΠΑ και πιστεύετε ότι μπορείτε να διεκδικήσετε τον ΦΠΑ, τότε θα χρειαστεί να μιλήσετε με τον λογιστή σας. Εδώ στο BullionByPost δεν μπορούμε να σας συμβουλεύσουμε σχετικά με το πως μπορείτε να διεκδικήσετε πίσω τον ΦΠΑ.

Εάν έχετε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τις επενδύσεις σε πολύτιμα μέταλλα, μπορείτε να καλέσετε την εξυπηρέτηση πελατών μας στο 211 198 5522 και θα είναι χαρούμενοι να σας βοηθήσουν με τις απορίες σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να μας στείλετε email στο: [email protected] και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

linkedin