Είδη ασημιού


Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ασημιού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το καθαρό 100% ασήμι είναι μαλακό και εύπλαστο. Για τις περισσότερες πρακτικές εφαρμογές το ασήμι αναμιγνύεται ή κραματίζεται με άλλα σκληρότερα μέταλλα, συνήθως χαλκό. Επομένως, οι διαφορετικοί τύποι ασημιού ορίζονται από τον τύπο και την ποσότητα άλλου μετάλλου που χρησιμοποιείται στο κράμα ασημιού.

Η ποσότητα του χρησιμοποιούμενου μετάλλου μετριέται σε κλίμακα λεπτότητας χιλιοστού. Πρόκειται για μια κλίμακα χιλίων τεμαχίων, στην οποία 1000 λεπτότητα είναι 100% καθαρό ασήμι και 500 λεπτότητα είναι 50% ασήμι.

Pure silver bars.

100% καθαρό ασήμι δεν είναι δυνατόν να παραχθεί επί του παρόντος. Το 999, γνωστό ως "τρία εννιάρια", είναι επομένως αποδεκτό ως καθαρό ασήμι και είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ασημιού που συναντάται σε επενδυτικούς ράβδους.

925 - 92,5% καθαρό ασήμι - είναι ένας διεθνώς αποδεκτός τύπος ασημιού που χρησιμοποιείται συνήθως σε κοσμήματα, αλλά έχει μακρά θέση στη βρετανική ιστορία. Ονομάζεται Sterling Silver και καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1300 από τον βασιλιά Εδουάρδο Α΄ ως το ελάχιστο πρότυπο για τα αγγλικά ασημένια νομίσματα και συνέχισε να χρησιμοποιείται για αιώνες μετά. Σήμερα εξακολουθεί να είναι το ελάχιστο αποδεκτό πρότυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλά άλλα έθνη. Το Sterling Silver εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους ασημιού που συναντάμε σήμερα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί νομική απαίτηση η σήμανση των ασημένιων αντικειμένων για να προσδιορίζεται ο τύπος του ασημιού. Αυτό περιλαμβάνει τρία υποχρεωτικά σήματα: το σήμα του κατασκευαστή, το γραφείο δοκιμών και την καθαρότητα. Ο αριθμός καθαρότητας περιέχεται σε ένα οβάλ σχήμα που υποδηλώνει ότι το μέταλλο είναι ασήμι. Για παράδειγμα, το Sterling Silver φέρει τη σφραγίδα 925.

Σε ολόκληρη την ΕΕ μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά οι σφραγίδες εξακολουθούν να είναι κοινώς αναμενόμενες και να χρησιμοποιούνται.


Ποιότητα Ασημιού

Εκτός από το Sterling Silver 925, χρησιμοποιούνται συνήθως και άλλες ποιότητες ασημιού. Παραδείγματα αυτών είναι το Σκανδιναβικό ασήμι (καθαρότητα 830) και το Britannia ασήμι (καθαρότητα 958). Αυτοί οι παραδοσιακοί όροι προέρχονται γενικά από εθνικές συμβάσεις.

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες ποιότητες ασημιού:

Είδος Ασημιού

Καθαρότητα

Καθαρό Ασήμι

999

Αργέντιο Sterling Ασήμι

960

Britannia Ασήμι

958

Γαλλικό 1ο πρότυπο

950

91 Ζολότνικ Ρωσικό Ασήμι

947

Sterling Ασήμι

925

88 Ζολότνικ Ρωσικό Ασήμι

916

84 Ζολότνικ Ρωσικό Ασήμι

875

Σκανδιναβικό Ασήμι

930

Γερμανικό Ασήμι

800 – 835

Νομισματικό Ασήμι

750 - 900


Διαφορετικά είδη Ασημιού

Αν και μαλακό και εύπλαστο, το καθαρό ασήμι είναι αρκετά ανθεκτικό στη διάβρωση. Τα άλλα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην κράμα δεν είναι τόσο ανθεκτικά, επομένως η προσθήκη άλλων μετάλλων σκλήρυνσης τείνει να μειώνει την αντοχή στην αμαύρωση. Ιστορικά, οι κατασκευαστές ήταν αναγκασμένοι να συμβιβαστούν μεταξύ της αντοχής και της αποτροπής της διάβρωσης όταν επέλεγαν μεταξύ των διαφόρων ειδών ασημιού.

Το ασήμι 999 μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί σε αντικείμενα που δεν υπόκεινται σε μεγάλη φθορά. Σε αντικείμενα όπως σκουλαρίκια, καρφίτσες και κορνίζες εικόνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθαρό ασήμι. Τα δαχτυλίδια, τα βραχιόλια και τα μαχαιροπήρουνα ωστόσο είναι καλύτερα να κατασκευάζονται από κράματα ασημιού χαμηλότερης ποιότητας αλλά πιο ανθεκτικά.

Ο χαλκός είναι το πιο τυπικά χρησιμοποιούμενο μέταλλο σε ένα κράμα ασημιού. Επιπλέον, μικρές ποσότητες ψευδαργύρου ή νικελίου είναι συνηθισμένες. Ωστόσο, ορισμένα κοσμήματα από ασήμι 925 μπορεί να είναι επιβλαβή για όσους είναι αλλεργικοί στο νικέλιο.

Έχουν γίνει πολλές μεταλλουργικές έρευνες για την παραγωγή ενός ανθεκτικού στο αμαύρωμα ασημιού. Το 1990 οδήγησε στην παραγωγή νέων κραμάτων, όπως το " Αργέντιο Sterling Ασήμι". Πρόκειται για κράμα ασημιού, χαλκού και γερμανίου. Αν και είναι πολύ πιο ακριβό από το παραδοσιακό ασήμι Sterling, είναι πρακτικά ασαφές.


Άλλοι τύποι αργύρου

Εκτός από το ίδιο το μέταλλο και τα κράματά του, το ασήμι χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει οτιδήποτε έχει γυαλάδα που μοιάζει με καθρέφτη. Η πλατίνα και το παλλάδιο είναι και τα δύο μέταλλα με εμφάνιση που μοιάζει με ασήμι, αλλά είναι πολύ πιο πολύτιμα, σκληρότερα και έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο αμαύρωμα από το ασήμι. Και τα δύο χρησιμοποιούνται συνήθως για κοσμήματα υψηλής ποιότητας με ασημένιο χρώμα.

Σε αντίθεση με την πλατίνα και το παλλάδιο, τα κοσμήματα που ονομάζονται "Tribal Silver", "Tibetan Silver" ή "Nickel Silver" έχουν μικρή αξία. Δεν έχουν καμία περιεκτικότητα σε ασήμι και είναι απλώς βασικά μέταλλα χρώματος ασημιού.

Το ίδιο το ασήμι χρησιμοποιείται ως κράμα με χρυσό για την παραγωγή του "λευκού χρυσού", ο οποίος έχει επίσης ασημένια εμφάνιση. Τόσο τα χρυσά όσο και τα ασημένια κοσμήματα επιχρυσώνονται επίσης με ρόδιο για να δώσουν ένα σκληρό και ανθεκτικό στο θάμπωμα ασημένιο φινίρισμα.

Ιστορικά, τα ασημένια νομίσματα κατασκευάζονταν από καθαρό ασήμι, ασήμι Sterling ή νομισματικό ασήμι. Τα περισσότερα νομίσματα κοινού νομίσματος που μοιάζουν με "ασήμι" είναι πλέον στην πραγματικότητα βασικά μέταλλα. Η περιεκτικότητα των νομισμάτων αυτών σε μέταλλο αξίζει λιγότερο από την ονομαστική τους αξία.

Μπάρες από Ασήμι

Σε απόθεμα

linkedin