Χρήσεις του Χρυσού


Η ιστορική γοητεία του χρυσού είναι γνωστή. Ανά τους αιώνες, οι πολιτισμοί λάτρευαν το πολύτιμο κίτρινο μέταλλο, επιθυμώντας τη λάμψη και την αξία του. Η ιδέα των χρυσών κοσμημάτων ή νομισμάτων είναι καθιερωμένη, αλλά ο χρυσός χρησιμοποιείται και με άλλους τρόπους – μερικοί από αυτούς μπορεί να σας εκπλήξουν!

Λόγω πέντε χαρακτηριστικών ιδιοτήτων, ο χρυσός κατέχει εξαιρετική θέση στην ανθρώπινη ιστορία και χρησιμοποιείται για πολλούς σκοπούς. Είναι οι πολλές χρήσεις του χρυσού που τον κρατούν σε ζήτηση ανά πάσα στιγμή και εξασφαλίζουν ότι θα έχει πάντα μια εγγενή αξία.


Ποιες είναι οι φυσικές ιδιότητες του χρυσού;

Οι φυσικές ιδιότητες του χρυσού είναι μοναδικές στον κόσμο των μετάλλων και κάθε μία έχει τα δικά της οφέλη. Είναι ο συνδυασμός όλων αυτών των ιδιοτήτων που καθιστούν τον χρυσό ένα τόσο χρήσιμο μέταλλο.

  • Είναι πολύ σπάνιο
  • Δεν σκουριάζει και δεν είναι τοξικό
  • Είναι ένα από τα πιο όμορφα μέταλλα
  • Είναι εύκολο στην επεξεργασία και εξαιρετικά εύπλαστο
  • Έχει υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα


Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται ο χρυσός;

Ο χρυσός χρησιμοποιείται για ένα εκπληκτικό αριθμό πραγμάτων. Πολλοί άνθρωποι θα γνωρίζουν τη χρήση του στα κοσμήματα και τα νομίσματα, αλλά οι βιομηχανικές χρήσεις του είναι πολυάριθμες και επίσης σημαντικές για τη ζήτηση χρυσού σε παγκόσμιο επίπεδο.

  • Προστασία του πλούτου και χρηματοοικονομικό συνάλλαγμα
  • Διακόσμηση, κοσμήματα και μετάλλια
  • Ηλεκτρονικά
  • Εξερεύνηση του διαστήματος
  • Ιατρική και οδοντιατρική


Οι κορυφαίες 5 χρήσεις του χρυσού

1) Προστασία του πλούτου και χρηματοοικονομικό συνάλλαγμα

Μια από τις παλαιότερες χρήσεις του χρυσού είναι τα νομίσματα και άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Ο χρυσός αγοράζεται από κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές και χρησιμοποιείται ως φυσική αποθήκη πλούτου. Η σπανιότητα του κίτρινου μετάλλου έχει συμβάλει στη διατήρηση της αξίας του ανά τους αιώνες. Η ικανότητα του χρυσού να διατηρεί την αξία του, ενώ άλλα περιουσιακά στοιχεία πέφτουν, σημαίνει ότι αποθηκεύεται, ως ράβδοι και νομίσματα καθαρού χρυσού, σε τεράστια θησαυροφυλάκια - ή κάτω από τα πατώματα - μόνο και μόνο για την επενδυτική του αξία.

Η ακριβής ποσότητα ράβδων χρυσού που κατέχονται για επενδυτικούς σκοπούς είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Εκτός από τα εθνικά αποθέματα, ιδιώτες μπορούν επίσης να κατέχουν επενδυτικούς ράβδους χρυσού. Πιστεύεται ότι οι ΗΠΑ κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα, αλλά δεν έχει γίνει πλήρης φυσικός έλεγχος από την εποχή του Αϊζενχάουερ τη δεκαετία του 1950. Η Γερμανία πιστεύεται ότι έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα, αλλά τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα αυξάνουν τα αποθέματά τους με αυξανόμενο ρυθμό.

2) Κοσμήματα, στολίδια και μετάλλια

Τα κοσμήματα και άλλα διακοσμητικά προϊόντα από χρυσό αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη παγκόσμια χρήση χρυσού. Η Κίνα και η Ινδία είναι οι δύο μεγαλύτεροι καταναλωτές, λαμβάνοντας πάνω από το ήμισυ της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής το 2018. Το ίδιο έτος, πάνω από 1,200 τόνοι χρυσού καταναλώθηκαν για κοσμήματα στην Κίνα και πάνω από 500 τόνοι στην Ινδία. Ενώ αναμφίβολα θαυμάζουν την ομορφιά και το κύρος των χρυσών κοσμημάτων, πολλοί από αυτούς τους αγοραστές θα έχουν επίσης υπόψη τους την επενδυτική τους αξία.

Αυτό το πολύτιμο μέταλλο έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά ως σύμβολο πολυτέλειας, ανωτερότητας και πλούτου. Εκτός από τα κοσμήματα, ο χρυσός χρησιμοποιείται για την αύξηση της αξίας μιας τεράστιας γκάμας διακοσμητικών αντικειμένων, όπως μετάλλια και σήματα. Ο χρυσός παραδοσιακά ενισχύει έργα τέχνης και, πρόσφατα, ο καλλιτέχνης Maurizio Cattelan εξέθεσε ακόμη και μια χρυσή τουαλέτα στο μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης!

3) Ηλεκτρονικά

Ο χρυσός δεν διαβρώνεται, είναι πολύ καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και εξαιρετικά ανθεκτικός στη θερμότητα. Φυσικά, είναι ένα μαλακό, εύπλαστο μέταλλο και μπορεί εύκολα να τεντωθεί ή να επιμεταλλωθεί σε λεπτές επιστρώσεις. Για τους λόγους αυτούς, ο χρυσός είναι ιδανικός για χρήση στα ηλεκτρονικά, ιδίως για καλώδια και συνδέσμους. Με την καταναλωτική τεχνολογία να αυξάνεται ετησίως, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση από τη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών, ιδίως στα κινητά τηλέφωνα. Το 2018, τα ηλεκτρονικά είδη κατανάλωσαν πάνω από 1.400 τόνους χρυσού και το 2017 αντιπροσώπευαν το 34% του χρυσού που χρησιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

4) Εξερεύνηση του διαστήματος

Σε στενή σχέση με τις ηλεκτρονικές χρήσεις, η εξερεύνηση του διαστήματος και οι δορυφόροι είναι ένας άλλος αυξανόμενος καταναλωτής χρυσού. Εκτός από τα πολυάριθμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, λεπτές επιστρώσεις του μετάλλου χρησιμοποιούνται για ασπίδες και προσωπίδες, και η αξιοπιστία του χρυσού είναι απαραίτητη για την καταστάση υψηλού κινδύνου των διαστημικών ταξιδιών και εξερευνήσεων.

Τα σωματίδια χρυσού αντανακλούν την υπέρυθρη ακτινοβολία του ήλιου, βοηθώντας να διατηρούνται χαμηλές θερμοκρασίες σε πιο σκοτεινά πάνελ και προσωπίδες. Ο χρυσός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως λιπαντικό και η πτητικότητα των οργανικών λιπαντικών τα καθιστά ακατάλληλα για τις ακραίες θερμοκρασίες και την υψηλή ακτινοβολία του διαστήματος.

5) Ιατρική και οδοντιατρική

Επειδή είναι μη αντιδραστικός και μη τοξικός, ο χρυσός χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην οδοντιατρική και την ιατρική. Κάθε χρόνο ανακαλύπτονται νέες εφαρμογές, για παράδειγμα στις προσθετικές εργασίες, όπου η μακροζωία είναι απαραίτητη. Μικρές ποσότητες χρυσού χορηγούνται επίσης με ένεση ως θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τις μυϊκές βλάβες, ενώ μικροσωματίδια χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου. Ο χρυσός έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε τεστ του Covid!

Μπάρες Χρυσού

Σε απόθεμα

Χρυσά Νομίσματα

Σε απόθεμα

linkedin