Πώς να πείτε αν ο χρυσός είναι αληθινός


Από τότε που ο χρυσός ήταν μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού ήταν πολύτιμος και περιζήτητος, και ως εκ τούτου υπήρχαν πάντα κάποιοι που προσπαθούσαν να τον φτιάξουν μόνοι τους μέσω της πλαστογράφησης. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο να ξοδέψετε τα χρήματά σας σε κάτι που δεν είναι αληθινό, θα σας συνιστούσαμε να αγοράζετε πάντα τους ράβδους χρυσού και ασημιού σας από έναν αξιόπιστο έμπορο όπως το XrysosOnline. Οι ράβδοι χρυσού που διαθέτουμε κατασκευάζονται από εγκεκριμένα από το LBMA διυλιστήρια και τα νομίσματά μας ελέγχονται σχολαστικά ως προς το βάρος, το μέταλλο και τη γνησιότητά τους, και επομένως μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο χρυσός που αγοράζετε είναι αληθινός.

Τα κοσμήματα είναι συχνά ένας από τους πιο συνηθισμένους στόχους για τον πλαστό χρυσό, αλλά υπάρχουν επίσης πλαστογραφημένοι ράβδοι και είναι πιθανό να τους συναντήσετε κάποια στιγμή, αν αγοράζετε από ιδιώτες πωλητές ή εμπόρους. Το να γνωρίζετε πώς να ξεχωρίζετε αν ο χρυσός είναι αληθινός μπορεί να σας γλιτώσει από πολλές ταλαιπωρίες και, κυρίως, από χρήματα. Ευτυχώς, λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων του χρυσού, οι ακριβείς απομιμήσεις είναι απίστευτα δύσκολο να γίνουν και υπάρχουν μερικές εύκολες δοκιμές που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να διαπιστώσετε αν ο χρυσός σας είναι αληθινός.

Μάθετε περισσότερα για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αγοράσετε από το XrysosOnline.


1 - Ελέγξτε το μέγεθος και το βάρος του

Αυτή η δοκιμή εφαρμόζεται κυρίως σε νομίσματα και περιλαμβάνει απλώς τον έλεγχο του μεγέθους και το βάρος του νομίσματος. Τα χρυσά νομίσματα κατασκευάζονται σύμφωνα με ένα σετ προδιαγραφές, δίνοντάς σας ένα σημείο αναφοράς για να ελέγξετε τη γνησιότητα του χρυσού σας. Ο χρυσός είναι ένα από τα πιο πυκνά μέταλλα στον πλανήτη, με φυσικές ιδιότητες που είναι απίστευτα δύσκολο να αναπαραχθεί. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείται οποιοδήποτε μέταλλο να αντιγράψετε ένα χρυσό νόμισμα πιθανότατα θα είναι πολύ λιγότερο συμπαγές και θα χρειάζεται περισσότερο από αυτό για να αντιγράψετε ένα συγκεκριμένο βάρος χρυσού.

Ένα ψεύτικο χρυσό νόμισμα 1 ουγγιάς της Αγγλίας, για παράδειγμα, θα πρέπει επομένως να είναι πιο πλατή ή/και πιο χοντρό για να έχει το βάρος του πραγματικού νομίσματος. Ομοίως, ένα ψεύτικο χρυσό νόμισμα της Αγγλίας με το ίδιο πάχος και διάμετρο με το πραγματικό θα ήταν αισθητά ελαφρύτερο. Η γνώση του καθορισμένου βάρους, της διαμέτρου και του πάχους των χρυσών νομισμάτων σας θα σας επιτρέψει να εντοπίσετε εύκολα μια απομίμηση.


2 – Έλεγχος με μαγνήτη

Αυτός είναι ένας άλλος πού εύκολος έλεγχος που μπορείτε να πραγματοποιήσετε στο σπίτι σας με ελάχιστο εξοπλισμό. Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέταλλα, ο χρυσός δεν είναι μαγνητικός και ένα πραγματικό χρυσό νόμισμα, ράβδος ή κόσμημα δεν θα κολλήσει σε μαγνήτη. Μπορείτε να το δοκιμάσετε στο σπίτι με οποιονδήποτε αρκετά ισχυρό μαγνήτη.

Προσπαθήστε να σηκώσετε το χρυσό σας νόμισμα με έναν μαγνήτη. Αν μπορείτε να το κάνετε, γνωρίζετε ότι το νόμισμα, η ράβδος ή το κόσμημά σας είναι κατασκευασμένο από ένα ή περισσότερα άλλα μέταλλα ή τουλάχιστον περιέχει ένα ή περισσότερα από αυτά. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτή τη μέθοδο, καθώς ο χρυσός δεν είναι το μόνο μη μαγνητικό μέταλλο και ένα ψεύτικο νόμισμα θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει αυτή τη δοκιμή.

Αντίθετα, είναι πάντα σημαντικό να έχετε κατά νου την καθαρότητα του χρυσού που δοκιμάζετε. Τα περισσότερα νομίσματα και ράβδοι ράβδων χρυσού είναι καθαρός χρυσός 999,9 και επομένως δεν θα πρέπει να είναι μαγνητικά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα νομίσματα - όπως η χρυσή Αγγλική Λίρα - που έχουν καθαρότητα 916,7 ανά παράδοση. Η εισαγωγή άλλων μετάλλων σε αυτά τα νομίσματα θα μπορούσε να σημαίνει ότι το νόμισμα είναι μαγνητικό. Τα κοσμήματα είναι σχεδόν πάντα κράματα χρυσού και όχι καθαρά, οπότε θα μπορούσαν να περιέχουν πολύ περισσότερα από άλλα μέταλλα απ’ ό,τι χρυσό.

Συνιστούμε, επομένως, να χρησιμοποιήσετε τον έλεγχο με μαγνήτη μαζί με ένα ή περισσότερους από τους άλλους ελέγχους που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.


3 - Έλεγχος του χρυσού από τον ήχο του

Το τεστ "ping", όπως είναι ευρέως γνωστό, μας επιτρέπει να καταλάβουμε αν ένα νόμισμα είναι κατασκευασμένο από πραγματικό ή ψεύτικο χρυσό, ακούγοντας τον ήχο που κάνει όταν χτυπιέται. Τα πολύτιμα μέταλλα θα κάνουν έναν μακρύ, υψηλό ήχο όταν χτυπηθούν, σε αντίθεση με τα κοινά μέταλλα, των οποίων οι αντίστοιχοι ήχοι θα είναι πιο αμβλείς και πολύ πιο σύντομοι. Ισορροπώντας το κέρμα σας στην άκρη του δακτύλου σας και χτυπώντας το με ένα άλλο κέρμα θα πρέπει να ακούσετε έναν ήχο κουδουνίσματος και η διαφορά μεταξύ ενός νομίσματος από καθαρό χρυσό και ενός νομίσματος από μη πολύτιμο μέταλλο θα πρέπει να είναι προφανής.


4 - Έλεγχος σε κεραμικός

Το σύρσιμο του χρυσού σας πάνω σε μια κεραμική πλάκα είναι ένας άλλος γρήγορος και απλός τρόπος για να δοκιμάσετε το χρυσό σας. Απλώς σύρετε το χρυσό σας πάνω σε μια άβαφη κεραμική πλάκα, ασκώντας ελαφρά πίεση. Εάν μπορείτε να δείτε ένα σημάδι χρυσού στο κεραμικό αφού το κάνετε αυτό, τότε ο χρυσός είναι πραγματικός. Ωστόσο, αν το σημάδι είναι μαύρο, τότε είναι ψεύτικο.


5 - Έλεγχος νιτρικού οξέος

Το λιγότερο απλό από αυτά τα τεστ, εν μέρει επειδή κινδυνεύετε να προκαλέσετε μόνιμη βλάβη στο μέταλλό σας, εκτός, φυσικά, αν πρόκειται για καθαρό χρυσό. Η προϋπόθεση πίσω από αυτή τη δοκιμή είναι ότι ο χρυσός είναι ανθεκτικός στην οξείδωση και τη διάβρωση και έτσι ο καθαρός χρυσός δεν θα επηρεαστεί από το οξύ. Διατίθενται διαφορετικές δυνάμεις οξέος για τη δοκιμή διαφορετικών καρατίων, οπότε ο χρυσός που δεν αντιδρά στο οξύ είναι τουλάχιστον τόσο καθαρός όσο η προτεινόμενη βαθμολογία καρατίων, αν όχι υψηλότερη. Αντίθετα, αν εφαρμόσετε οξύ που χαρακτηρίζεται για χρυσό 22 καρατίων σε ράβδο 24 καρατίων, γνωρίζετε ότι ο χρυσός σας είναι στην καλύτερη περίπτωση χρυσός 22 καρατίων και ίσως καθόλου χρυσός.


Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να διαπιστώσετε αν ο χρυσός σας είναι αληθινός. Στην περίπτωση των κοσμημάτων, θα παρατηρήσετε ότι ο ψεύτικος χρυσός αφήνει σημάδια στο δέρμα σας όσο περισσότερο τον φοράτε. Το δάγκωμα του χρυσού είναι ένα από τα αγαπημένα μέσα - η απαλότητα του χρυσού 24 καρατίων σημαίνει ότι τα δόντια σας θα αφήσουν ελαφρά σημάδια. Φυσικά, αυτή δεν είναι η ασφαλέστερη ή πιο ακριβής μέθοδος και σίγουρα δεν θα τη συνιστούσαμε.

Πράγματι, ο καλύτερος τρόπος για να ξέρετε αν ο χρυσός σας είναι αληθινός είναι να μην έχετε καμία αμφιβολία, αγοράζοντας από έναν αξιόπιστο έμπορο όπως το XrysosOnline. Αγοράζουμε το χρυσό μας από εγκεκριμένα από το LBMA διυλιστήρια, ή στην περίπτωση που αγοράζουμε μεταχειρισμένα αντικείμενα από πελάτες, τα ελέγχουμε με τη χρήση μηχανήματος XRF. Αυτά τα μηχανήματα προσφέρουν έναν πολύ πιο ακριβή, μη καταστροφικό τρόπο για να ελέγξουμε τη γνησιότητα και την καθαρότητα οποιουδήποτε μετάλλου, με έναν γρήγορο και απλό τρόπο.

Μπάρες Χρυσού

Σε απόθεμα

Χρυσά Νομίσματα

Σε απόθεμα

linkedin