Πόσο αξίζει 1 τόνος χρυσού;


Είναι δύσκολο να δοθεί μια ακριβής αξία για έναν τόνο καθαρού χρυσού, αλλά ένα σημερινό και πολύ προσεγγιστικό ποσό είναι €56,610.

Μια ακριβής τιμή είναι δύσκολο να δοθεί επειδή η τιμή του κίτρινου μετάλλου, που συνήθως αναφέρεται σε ουγγιές, μεταβάλλεται συνεχώς. Επιπλέον, για να περιπλέξουμε ακόμη περισσότερο τον υπολογισμό, υπάρχουν τρεις διαφορετικές μετρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο "τόνοι".

Gold Bars


Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας τόνος είναι 2,000 λίβρες. Παραδοσιακά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας τόνος - ή μακρύς τόνος, για να διαφοροποιείται από τον αμερικανικό τόνο - είναι 2,240 λίβρες. Στην Ευρώπη και στη σύγχρονη χρήση του Ηνωμένου Βασιλείου, ένας μετρικός "τόνος" είναι 1,000 κιλά ή 2,204.62 λίβρες. Όλες οι μέθοδοι ζύγισης για έναν τόνο είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη και σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιείται συχνότερα ο τόνος, ή μετρικός τόνος.

Πόσο αξίζει λοιπόν ένας τόνος πολύτιμου μετάλλου χρυσού; Ένας τόνος, το 2022, θα κοστολογείται στην υψηλότερη τιμή του πάνω από €60.000.000 και στη χαμηλότερη λίγο κάτω από €50.000.000. Για να υπολογίσετε πόσο θα άξιζε ένας τόνος χρυσού, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε την τιμή του χρυσού σε κιλά επί 1000 για έναν πρόχειρο αριθμό.


Η συνολική ποσότητα χρυσού στον κόσμο

Η πιο πρόσφατη εκτίμηση για το σύνολο του χρυσού στον κόσμο - η ποσότητα χρυσού που έχει εξορυχθεί - είναι 197,300 τόνοι. Χάρη στην απίστευτη πυκνότητα του χρυσού, αυτός ο όγκος θα μπορούσε να χωρέσει σε έναν κύβο με πλευρές λίγο κάτω από 20 μέτρα (67 πόδια). Αν υπολογίσουμε ότι ο μέσος όρος για έναν τόνο είναι €56,000,000, αυτό θα έδινε στον παγκόσμιο χρυσό συνολική αξία €11,048,800,000,000 ευρώ μόνο σε αξία μετάλλου!


Τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο

Πολλές χώρες διατηρούν μεγάλα αποθέματα χρυσού στις κεντρικές τους τράπεζες για να λειτουργήσουν ως εφεδρεία σε περίπτωση κατάρρευσης ή πλήρους αποτυχίας του νομίσματος fiat.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης είναι σήμερα το μεγαλύτερο αποθετήριο χρυσού στον κόσμο. Το 2015 κατείχε περίπου 6,350 τόνους χρυσού για λογαριασμό πολυάριθμων κυβερνητικών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο. Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος φύλακας χρυσού. Διατηρεί περίπου 5,134 τόνους χρυσού μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των συναλλαγματικών αποθεμάτων 30 άλλων χωρών.


Μπάρες Χρυσού

Σε απόθεμα

Χρυσά Νομίσματα

Σε απόθεμα

linkedin